Samozřejmě, že mluvím sama se sebou. Občas potřebuju radu experta.

...........................................................................................

8 typů návštěvníků restaurací

8. července 2016 v 9:45 | Adina |  Můj malý svět
Už několikátou sezónu brigádničním jako servírka. Pracovala jsem za barem, v zájezdních hostincích, hotelech, putykách i v "lepších" restauracích. Všude je to víceméně stejné. Tedy alespoň zákazníci jsou všude stejní. Tady je pár základních typů, se kterými se setkáváte skoro každý den.


1. Kravaťák top pracháč - Chování povýšené. Automaticky předpokládá, že obsluhující je nějaký blbeček, co s odřenýma ušima prolezl základní školou, a tak vám to dává sežrat.

2. Výletník šusťáková/tepláková souprava - Dvakrát koukal na toho "Polhrejcha" (takhle mi to jeden pán opravdu řekl) a tak ví, jak to má v restauraci vypadat. Ve výsledku na vás stejně tenhle chtrolín (poté co si objednal pstruha a vy mu donesete nůž na ryby) křičí přes půlku restaurace: "Slečnooo, vy ste mi k té rybě dala nějakou divnou lžíííííci...!" Ale většinou stejně padne volba na smažák s hranolkama nebo svíčkovou.

3. Vtipálek - "Pivo si dáte velké nebo malé?" ptám se já, "Velké přece, jsem snad malej?!" odpovídá host. "Dám si kávu." hlásí host. "A jakou kávu si tedy dáte?"... "No přece tu, jak si dělám doma!". A když dojde na placení "Slečnooo... Platiiiiim nebo se ztratiiiim!"
Každá z těchhle hlášek opravdu originální... Zvlášť když jí slyšíte za den tak 2krát až 10krát a pokaždé se musíte smát.

4. Prase obecné - Tento host se při svojí návštěvě nevyznačuje ničím neobvyklým. Jeho pravou tvář však poznáte jen co za ním zaklapnou dveře. Ubrus můžete rovnou spálit, protože zjistíte, že pod tácky je zamaskovaná obří skvrna od něčeho nevypratelného. Pod stolem se nachází polovina jídla, které jste hostovi donesli (hranolky, knedlíky, třičtvrtě řízku...) a všude kolem je vylitá nějaká lepkavá limonáda. Poddruhem je prase záchodové - posere celý záchod a odejde.

5. Šéfkuchař - "A co dáváte do tohohle a jak to vlastně vypadá?", "A je tam mořská nebo horská sůl?", "Na jakém tuku to smažíte?", "Z jaké zvěřiny je ten zvěřinový guláš?", "A klepete to maso než ho smažíte?", "Jak se vlastně dělají ty krokety?".... Po tisíci otázek tohoto typu mám chuť křičet - Už krok za krokem víte, celý recept, tak si to běžte uvařit sám!

6. Šetřílek - "Za kohoutkovou vodu se platí? No tak to néé... Mámo vytáhni z tašky tu naší matonku... A slečno, doneste nám dvě prázdné sklenice..." A speciálním typem jsou ti, kteří si jídlo objednají, snědí ho (talíř většinou vyčištěn do posledního drobečku, jakoby ho vylízali), a poté vám se sladkým úsměvem oznámí, že požadují slevu (nebo ti největší odborníci nehodlají platit vůbec), protože: se to nedalo žrát/bylo to hnusný/ bylo to přesolený/ studený/ rozvařený/ spálený/ beztak starý.

7. Zloděj - Po tomto návštěvníkovi je třeba doplnit do stojánku tácky, zkontrolovat zda nechybí popelník, slánka či pepřenka a spočítat půlitry. Vlastně spočítat pro jistotu veškerý inventář.

8. Dietářky - "Tak já bych si dala tady ten salát - ale bez zálivky a bez pečiva! Na pití vodu... Bez bublinek... A to bude asi všechno." (Po třech minutách.) "A víte co? Já bych si k tomu ještě přiobjednala smažák a colu!" Poté omluvně ke spolusedícím: "No coo no... Pro jednou se svět nezboří!/ Sem snad na dovolený né?!"
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Vikina Vikina | Web | 8. července 2016 v 9:52 | Reagovat

Zaujímavé :-) pekný blog :-)

2 Nancy Nancy | Web | 8. července 2016 v 10:23 | Reagovat

to clovek seriozne v restike vsetko zozerie a potom ziada zlavu lebo ma pocit ze jeho jedlo bolo presolene? prepadla by som sa od hanby uz len keby mi nieco take napadlo, preboha. dufam, ze si to len naschval zvelicila.

inak celkom ta obdivujem, ze to zvladas. ja by som po par dnoch asi niekoho zmlatila :D

3 Adina Adina | Web | 8. července 2016 v 10:29 | Reagovat

[2]: Nic v tomto článku není zveličené... Čistá pravda. :-D Po pár prvních směnách jsem taky nestačila koukat, jak jsou někteří lidi drzí a co si všechno dovolí, teď už jsem docela zvyklá a máloco mě překvapí :-?

4 Joina Joina | Web | 8. července 2016 v 10:37 | Reagovat

Až tak jo? Já asi ani do jedne skupiny nepatřim. Já jsem nějaká všeho chuť. Ale servírku ani nic podobného bych asi nezvládala.

5 BarbaraJane BarbaraJane | E-mail | Web | 8. července 2016 v 10:39 | Reagovat

Když občas vidím, jak se někteří hosté chovají k číšníkům a servírkám, je mi trapně i za ně. Netuším, proč má někdo potřebu dávat najevo "Já jsem tu pán a ty od toho, abys kolem mě lítala."
Ale abych byla spravedlivá, zažila jsem i fůru protivných servírek, které se tváří, že je obtěžuje se vůbec zeptat, co si dám.

6 lennyspis lennyspis | E-mail | Web | 8. července 2016 v 11:18 | Reagovat

Přesně proto bych takovou brigádu v restauraci nezvládla :D Ale Ty to asi bereš s humorem, že? :)

7 Ginger White Ginger White | Web | 8. července 2016 v 11:22 | Reagovat

Pracovala jsem v Německu jako servírka a přesně to vidím. :-D Díky bohu, že tu práci už nedělám.. Skvělý článek. :-)

8 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 8. července 2016 v 12:13 | Reagovat

Jojo, někdy stačí se jen pozorněji dívat kolem sebe, když jde člověk do restaurace a vidí to :D
Já hodně cestuji, tak takové lidi znám i z letadel a jiné hromadné dopravy, hotelů, zábavních parků... :)

9 Fredy Fredy | Web | 8. července 2016 v 12:34 | Reagovat

zajímavé :-)

10 radyprosuperholky radyprosuperholky | E-mail | Web | 8. července 2016 v 13:37 | Reagovat

Dobré :-)

11 JB JB | 8. července 2016 v 15:22 | Reagovat

Myslím, že typ "Šéfkuchař" je stále rozšířenější, dneska už každej ví, co a jak by mělo vypadat. A co focení jídel? To je asi taky hodně častý, to si pak člověk říká, že "Vtipálek" je ještě zlatej... Super.

12 Eli Eli | Web | 9. července 2016 v 17:27 | Reagovat

Super článek :-)  Docela jsem se i zasmála, ikdyž je to mnohdy smutné :-?

13 Hëllena Hëllena | Web | 11. července 2016 v 10:52 | Reagovat

Pfuh. Jako bych to viděla :-D Dělám (teda doufám, protože šéfová mě už několikátý týden důsledně ignoruje, takže si asi co nevidět vyzvednu peníze a končím tvá Máňa) za barem, tudíž s typy jako je šéfkuchař či dietářka se úplně nesetkávám, ale kravaťáci, ze kterých se většinou vyklubou ti největší burani, prasata, která zmačkané účtenky nechávají rozmočit v nedopitcích ve sklenici, nebo je ještě líp rvou do takového toho džbánku na ledovou kávu, kam kolikrát ani neprostrčím ruku, nebo vtipálci jsou na denním pořádku. Zrovna posledně, když jsem tam byla, na baru máme úplně debilně vyskládané sklenice na pivo tak, že když tam jsou, tak už se tam nevejde absolutně nic. Některé z nich stály na jiných, a když jsem tak sahala pro jednu, zbortilo se jich asi deset a všechno se to rozbilo. Vtipálci u nedalekého stolu začali tleskat a výskat. Dospělí lidé prosím pěkně. Vůbec jsem zjistila, že jak o té restauraci, co tam dělám, jsem byla přesvědčená, že je docela luxusní, tak teď akorát vidím, že to je chlív natřenej narůžovo..

14 keepcalmandblog keepcalmandblog | 12. července 2016 v 1:03 | Reagovat

No,něco na tom určitě bude, ale typologie "profesionální a ochotné" obsluhy v našich končinách by se taky hodila. Já osobně myslím, že vtipálek, pokud nikoho neuráží, je v pohodě. A dietáři a šéfkuchaři - v dobrých restauracích je za to naopak obsluha ráda, že se zákazník zajímá. 8-) nicméně lidi dokážou prudit, to je jasné,  ale když to děláte stále a nezlákala vás nějaká jiná praxe, tak to asi nebude tak hrozné :)přeji i nadále pevné nervy!

15 cincina cincina | Web | 13. července 2016 v 23:25 | Reagovat

Když to vztáhnu na sebe, tak nevím, jestli jsem nějaký z těch typů:DDD
Ale musím říct, že jsem se hodně pobavila, protože některé typy jsem také měla možnost vidět a popsala si to opravdu hodně dobře!:D

16 klavesnicetuka klavesnicetuka | Web | 17. srpna 2016 v 8:53 | Reagovat

:-D  :-D  :-D

to mi připomnělo, jak jsem pracovala za kasou a zákazníci opakovali pořád stejné vtipy a mysleli si, jak jsou originální:-)

17 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 22. srpna 2016 v 12:53 | Reagovat

Zajímavý článek, některých typů si všímám i já, ale některé mě překvapují :D Třeba na vtipálka jsem osobně nikdy nenarazila :-D

18 Loan Loan | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 12:57 | Reagovat

Dělám v kavárně, ale tak nějak mám podobné zkušenosti. Tuhle jsem narazila na slečnu všeználka, které se musela dělat káva 3x, jelikož dělá taky v kavárně a ví, jak to má vypadat.
Taky tu je typ, který na tebe kouká opovržlivě, protože seš jiné rasy. Ale jak je tam člověk dýl, tak si už pomalu zvyká a ví, že je už zbytečný si stěžovat. :-D

19 Johnny Johnny | Web | 22. srpna 2016 v 14:54 | Reagovat

Ja som síce trochu na opačnej strane spektra, ale niečo ti tam doplním. Chodím na brigádu štiepať drevo a viazať ho do vagónov a robí tam so mnou jeden starší chlapík, s ktorým chodím na obed do jedného penziónu. A on sa vždy snaží zbaliť čašníčku a pozýva ju "na medvediu kožtičku" Taký ten "Typ Vtipálek úroveň Megan Ultra" Fakt to vám čašníčkam občas nezávidím.

20 denisa denisa | 22. srpna 2016 v 15:12 | Reagovat

Sorry, ale tohle je buď a) zveličené až na půdu, nebo b) autorka tohohle článku pracuje v hospodě, kde pivo stojí 20 a chodí tam tyhle typy, se kterými se já, za celý život v restauraci nesetkala.

Jediné, s čím souhlasím je 3.
Ano, někteří jsou třeskutě vtipní (zvlášť po nějaké té útratě udělané zejména z alkoholických nápojů,) ale to je tak všechno.

V tomhle oboru se pohybuju bezmála 10 let a z toho jsem 4 rokem ve čtyřhvězdičkové restauraci a za ty 4 roky jsem nic takového nezažila, (kromě toho "vtipálka" teda... ) tak doporučuju slečně autorce změnit pracoviště z knajpy na nějaký lepší podnik, bude mít třeba klid ;)

21 Necroparanoia Necroparanoia | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 15:14 | Reagovat

"Platííím nebo se ztratíííím"... měla jsem sto chutí si za každou tuhle větu dělat čárku, protože jsem jí slyšela několikrát za den. A to i od lidí, od kterých bych to vůbec nečekala. A musím potvrdit, že kravaťáci jsou fakt jedni z největších prasat.

22 Marka Marka | Web | 22. srpna 2016 v 15:40 | Reagovat

jááj jsem ráda že jsem nepracovala jako servírka, avšak ještě bych dodala prasáky - sexuální obtěžování... no ale abych řekla pravdu nepřipadám si že bych patřila do některé z těchto kategorií :)

23 Holoubek Holoubek | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 15:48 | Reagovat

Já nesnáším týpky, kteří se cítí tak nadřazení, že obsluze/jakékoliv podobné profesi tykají! Nejvíc mne to štve, když se jedná např. o Vietnamce/Kambodžany apod. Já bych si nikdy nedovolila cizímu člověku tykat, a příslušnost k jinému národu či rase to rozhodně nezmění. Někteří lidé jsou vážně ignoranti...

24 Aileen Aileen | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 16:09 | Reagovat

to je super!

25 I am Jane I am Jane | Web | 22. srpna 2016 v 18:11 | Reagovat

Tahle brigáda je za trest [:tired:] tohle můžou dělat jen silní jedinci ;-) já bych tam nevydržela ani den :-x .

26 Vigidonské království Vigidonské království | Web | 22. srpna 2016 v 20:19 | Reagovat

Jeden člověk mi kdysi říkal, že host musí poznat už po dvou soustech že je jídlo nepoživatelný. A jestli ho s ní víc jak půlku, nebo dokonce celé, tak si nemá co ztěžovat. To se mu jen nechce platit.

27 Moderní Viking Moderní Viking | Web | 22. srpna 2016 v 20:21 | Reagovat

Chybí ti tam jeden typ návštěvníka, do kterého spadám i já.

Viking
Do hospody přijde s partou fousatých a zarostlých kamarádů. Táhnou za sebou uloveného divočáka a dožadují se u šéfkuchaře, aby jim ho uvařil. Sednou si ke stolu, jeden z nich vytáhne niněru, další píšťalu, jiný zase loutnu. Začne se hrát a zpívat. Jeden nebo dva chlapíci začnou tancovat na stole. Pivo, víno a medovinu si tito návštěvníci nechávají nalévat do rohů, které si s sebou přinesli. Poté znásilní servírku, mužský personál pobijí sekerami, uloupí všechny pivní bečky a poté po sobě celou krčmu zapálí, aby se pak mohli vrátit zpátky na svůj drakkar, který parkují u kašny na náměstí.

28 Alue Alue | 22. srpna 2016 v 21:54 | Reagovat

,,Poddruhem je prase záchodové - posere celý záchod a odejde."

To je vtip týdne!! :D :D :D :D :D

29 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 23. srpna 2016 v 9:40 | Reagovat

Super souhrn. :D Něco se mi nechtělo vůbec věřit, ale je pravda, že sama pozoruju, že lidi jsou čím dál tím zvláštnější. Sama už dlouhou dobu přemýšlím, že napíšu článek podobného typu - ale zaměřený na turisty. :-D

30 Psiren, The Angel of Khaos Psiren, The Angel of Khaos | E-mail | Web | 23. srpna 2016 v 10:01 | Reagovat

Bohatě mi stačilo dělat debarasérku v jednom hotelu v Praze...do něhož jezdili zejména lidé z oblasti Balkánu a též "chudší" Němci. Větší prasata aby člověk pohledal. Stoly zadělané, záchody ani nemluvím, vrchovaté talíře všeho možného splácaného dohromady a snědená jen polovina. Jedna dáma mě seřvala, že už není salát, přičemž salátu tam ovšem bylo dost...to jen ona měla pocit, že když si nabírá salát, tak si ho musí vzít kilo. Nebo jiná dáma sháněla masové koule a nebyla s to pochopit, že když přijde za deset minut konec večeří, tak prostě už nejsou a NEBUDOU.
Ale jinak to byla vtipná brigáda, hlavně když se všichni hosté honem honem cpali dovnitř, aby jim to nikdo nesnědl.

31 Ze Mole Ze Mole | 23. srpna 2016 v 10:10 | Reagovat

Nebo ještě jeden tip co vidím v každé nejdražší restauraci: ,, Týjo to jsou lustry!" ,, Koukej na ty kytky!" ,, I jídeláky maj nóbl!" ,, Tátooo! Já nevim co si vybrat" to pak si chcete omlátit hlavu o stůl když tam je něco takového -_-

32 Kočička Kočička | Web | 23. srpna 2016 v 10:12 | Reagovat

Jako servírka jsem si taky odlítala svoje. Naprosto tě chápu. Vtipálci a přemoudřelý dementi jsou nejhorší. A k tomu Kravaťákovi bych ještě dodala, že často útratu ve výši 138,- platí tisícovkou, nechá dýško dvě kačky a ještě se tváří, že by mu člověk měl líbat ruce.

33 Medvěd Medvěd | Web | 23. srpna 2016 v 10:47 | Reagovat

Hooodně dobrej článek, dobře jsme se pobavil i když tobě to asi nepřijde už ani vtipné. No každopádně díky, za tento super manuál :).

34 Billyzdet Billyzdet | E-mail | 21. května 2017 v 5:45 | Reagovat

side effects of viagra
http://viagra-withoutadoctor.net - viagra without a doctor prescription
  generic viagra, effects
<a href="http://viagra-withoutadoctor.net">viagra no prescription
</a> - viagra side effects taste
viagra pills forum rules

35 CraisBor CraisBor | E-mail | 28. června 2017 v 19:49 | Reagovat

vente cialis
http://cialis.withoutdoctorprescription.net - cialis without a doctor's prescription
  cialis 5mg cost board index
<a href="http://cialis.withoutdoctorprescription.net">cialis without doctor prescription
</a> - filitra
24 hours cialis

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••